Urheilujoukkueen fanittaminen

Posted by admin on January 07, 2019
Urheilu

Urheilu ja kannattajat ovat symbioosissa keskenään. Toinen ei ole mitään ilman toista. Koko ammattilaisurheilu perustuu fanien tuomaan taloudelliseen ja henkiseen tukeen, oli laji mikä hyvänsä. Urheilu herättää tunteita, ja monille oman seuran fanittaminen on tärkeä pakokeino arjesta. Joillekin kannattaminen on jopa elämäntapa: koko arki loma-anomuksia ja sisustusta myöten rakentuu joukkueen ehdoilla.

Jääkiekon Liiga on Suomen malliesimerkki ammattilaisurheilusarjasta, jonka viitekehyksissä toimivista suurin osa saa työstään palkkaa. Ammattimaisuus ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että pelaajat, valmentajat tai seuratyöntekijät olisivat vieraantuneita urheilun ilosta ja yhteisöllisyydestä: pelaajat jäävät usein mielellään rupattelemaan fanien kanssa kaupungilla kulkiessaan. Siispä, pue päälle suosikkijoukkueesi pelipaita ja kanna sitä asianmukaisella ylpeydellä.

Kriittiset ja rakastavat fanit

Kun fanitat, olet osa suurempaa kollektiivia. Urheilijat ovat vastuussa faneilleen joukkueensa tai itsensä menestymisestä kentällä, ja fanit taas ovat tärkeitä voimavaroja pelaajille kotipeleissä. Seurajohto ja joukkueet pyrkivätkin pysymään hyvissä ja avoimissa väleissä kannattajiensa kanssa; faneja yksinkertaisesti tarvitaan. Ei ole poikkeuksellista, että valmentajat tai pelaajat itse pyytävät faneilta suurempaa tukea vaikeina aikoina.

Todellisen fanin ja satunnaisen kannattajan ero on siinä, että fani ei jätä joukkuettaan tappioputkenkaan aikana. Satunnaista kannattajaa ei välttämättä näy otteluissa kuin vasta ratkaisupelien alla, mutta fanit pysyvät joukkueen rinnalla niin hyvässä kuin pahassa. Intohimoinen kannattaminen ei velvoita epärealistisen yltiöpositiiviseen ajatteluun, päinvastoin: fanit saavat ja heidän kuuluukin olla terveen kriittisiä, kun joukkue alisuoriutuu.

Monenlaisia kannattajatyyppejä

Näkyvimmät (ja kuuluvimmat) fanit ovat niin sanotut rumpuryhmät, organisoidut kannattajajoukot, joilla on omat lippunsa, laulunsa, soittimensa ja fanikulttuurinsa. Nämä fanit ovat yleensä kaikista sitoutuneimpia kannattajia, mutta todelliset pitkän linjan seuratietäjät voivat löytyä aivan toisaalta istumakatsomosta. Kausikorttipaikoilla viisaus tiivistyy, kun kymmeniä vuosia peleissä käyneet seniorit vertailevat kokoonpanoja ja taktiikoita aiempiin kausiin.

Ei siis ole yhtä oikeaa tapaa kannattaa suosikkijoukkuettaan. Se onkin fanitoiminnan hienous: jokainen kokee urheilun omalla tavallaan ja hakee siitä niitä tunteita, mitä itse haluaa. Syy, miksi ihmiset kannattavat urheilujoukkueita, on pohjimmiltaan se, että halutaan kuulua osaksi yhteisöä, jolla on yhtenäinen tavoite ja intohimo. Fanittaminen ei katso ikää, sukupuolta eikä kansallisuutta.